diumenge, 31 de juliol del 2011

34a Cursa de l'Espluga

Aquesta va ser la meva dotzena participació consecutiva en la Cursa de l'Espluga, que tradicionalment es cel.lebra el darrer dissabte de Juliol a la localitat de l'Espluga de Francolí.

A la Cursa de l'Espluga acostumen a haver-hi sobre uns 900 participants, però el nivell dels competidors és notablement més alt que en la resta de curses populars del nostre país. La seva peculiar duresa i l'emplaçament al calendari fan que sigui una cita exigent, però plena de romanticisme.

Va ser en la Cursa de l'Espluga on vaig debutar l'any 2000 en companyia dels atletes que em van introduïr en aquest món de les curses de fons, en el qual visc feliçment atrapat.
Mai els hi estaré prou agraït per fer-ho. Vaig fer llavors una marca molt bona. Era jove i molt inexpert, però em van saber portar molt bé i vaig gaudir tant que desitjava repetir.

Els dos anys següents (2001 i 2002) van ser durs i les marques van ser les pitjors que he obtingut mai. Continuava sent inexpert i ni preparava la cursa com calia ni tampoc sabia competir.

A partir d'aquí començo també a participar en mitges maratons i a seguir plans d'entrenament. L'objectiu és baixar de 1 hora en la mítica Cursa. Objectiu ambiciós que no assoleixo fins al 2005 no sense un gran esforç i patiment en la baixada per recuperar tot el temps emprat en la pujada. Finalment el temps de 59:46 m'allibera per ben poc d'aquesta fita que m'havia marcat.
Un any 2005 rodó, on també aconseguiria la millor marca en 10.000 i en 1/2 Marató.

Els anys següents les marques no són dolentes, aprofitant ja l'experiència en moltes curses i el coneixement del circuit. Fins aquest any 2011: A principis d'any vaig poder fer, 6 anys després, marca en Mitja Marató. Això, combinat també, amb entrenaments de muntanya setmanals durant els darrers 3 mesos de distàncies superiors als 25 quilòmetres, han fet que arribés a l'Espluga en unes bones condicions tot i no fer una pla específic per aquesta cursa.

Cal afegir que la calor no va ser tan forta com altres anys i que, tot i no ploure, les condicions climatològiques van ser les millors que recordo per competir en aquesta cursa.

La pujada ha estat la millor que he aconseguit mai. I també la baixada, amb un ritme de 3'29'' el quilòmetre després del gir i fins la meta. Fins i tot, la discreta posició 52, degut al gran nivell dels participants, és la més bona que he aconseguit. Temps final de 58'23''

Aquest és el quadre resum de totes les participacions:

Ara toca passar pàgina. He estat fidel a aquesta prova durant molts anys i entrenant quan potser havia de fer altres esports o descansar per la següent temporada. No sé quan tornaré a fer la Cursa de l'Espluga un altre cop. Espero algun dia poder anar a participar amb algun dels meus fills, si és que es decideixen a córrer. Ensenya'ls-hi el circuit que tants cops he fet i que em conec pam a pam.