dijous, 4 de novembre del 2010

Preparatius per la Marató II: La Música

Aquest és un dels debats de moda entre el món "runner": s'ha de portar música o no a les curses.

Hi ha molts experts que aconsellen portar música exclusivament per entrenar, però no pas per competir. Argumenten que en una cursa has d'estar a la guait del teu voltant per evitar ensopegades inoportunes. També argumenten que l'ambient s'ha de gaudir amb tots els sentits, incloent el de la oïda.

No descobriré jo ara els grans beneficis de la música sobre l'estat d'ànim d'una persona. La música adequada en el moment adequat por fer que passin coses insospitades dintre dels contextos més variats.

Sobre els entrenaments, doncs asseguro que escoltar música o radio si entrenes sol és molt recomanable. Si entrenes acompanyat, és una falta d'educació.

El meu parer sobre la música en curses doncs depèn de l'entorn i del tipus de cursa que sigui. Per exemple:

- En una cursa de Muntanya no escoltaria mai música, doncs cal màxima concentració en el que estàs fent. Les pujades i baixades poden tenir dificultat tècnica. Has d'escoltar que passa darrera teu, potser que algú necessiti ajuda. No és el mateix que córrer per asfalt perquè cada passa i trepitjada que fas és sempre diferent a la resta.

- En una cursa altament massificada (>3000 persones) els primers 2 o 3 quilòmetres acostumen a ser molt angoixants. En cas de portar música sempre es millor portar-la baixa de volum per després pujar-la.

- En curses molt curtes (10 km o menys) on cal anar a un ritme més elevat el millor es escoltar-te a tu mateix (respiració i sensacions), doncs s'acostuma a córrer més revolucionat que en curses de més recorregut .

- En una cursa emblemàtica i amb animació contrastada, com per exemple la Marató més famosa del món, la de NYC, doncs tampoc s'hauria de portar música. En una de les més grans experiències que pot viure un atleta popular cal impregnar-se de l'ambient i gaudir cada metre al màxim.

-En una cursa d'estiu on ben segur acabaràs amarat de suor i abocant ampolles d'aigua per sobre teu al més pur estil Richard Virenque, tampoc es convenient portar els auriculars ni el reproductor d'mp3 a sobre.

I quin tipus de cursa és la més recomanada per portar música? Doncs una cursa d'asfalt, entre Octubre i Abril, que tingui més de 10 km, amb una participació inferior als 3000 corredors en cas de 1/2 Marató i inferior als 6000 en cas de Marató.

La Marató que correré aquest Diumenge és ideal per portar música. En la propera entrada detallaré com preparo la música per una Marató on la previsió és d'estar més de 3 hores corrents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada